Sällskapet Moderata Kvinnors Historia syfte är att sprida kunskap om moderata kvinnors insatser och arbete genom tiderna. Vi vill också lyfta fram betydelsen av kvinnliga förebilder. Därför har vi bett några kvinnor som har eller har haft ledande positioner i Moderaterna att berätta för oss om någon eller några kvinnor som varit just deras förebilder? Vi har fått stort gensvar och kommer att löpande lägga ut texter här.
Finns det rent av en gemensam nämnare hos dem, något som gör att somliga kvinnor får större kraft, vågar ta plats och inte backar för konkurrens?
Denna gång får vi läsa om Ann-Cathrine Haglund, fd riksdagsledamot, landshövding samt fd ordförande för Moderatkvinnorna och Sällskapet Moderata kvinnors historia, som skriver om sin kvinnliga förebild Elisabet Holm.
Jag har under mitt liv träffat många oerhört kompetenta kvinnor som alla på ett eller annat sätt varit mina förebilder. Men den som betytt särskilt mycket för mig var Elisabet Holm. Hon var en centralgestalt inom Moderata Samlingspartiet i Örebro län och en drivande politiker som åtnjöt stort förtroende oavsett vilken politisk församling hon än var med i – lokalt, regionalt, nationellt. Hon hade viktiga uppdrag på alla nivåer och blev också statsråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågorna i Torbjörn Fälldins regering (12 oktober 1979 till 8 oktober 1981).
Elisabet var orädd, saklig och rättfram, alltid väl förberedd och baserade sina åsikter på kunskap och erfarenhet. Hon visste vad hon ville och framförde detta mycket rakt och ibland skarpt. Hon var mycket respekterad för sitt engagerade arbete och sin kunskap även bland sina politiska motståndare. Hon ställde höga krav både på sig själv och på sin omgivning och imponerade genom att förena kunnighet med engagemang och vision och en förmåga till nytänkande också högt upp i åren.
Men bakom den ofta lite barska och stränga ytan fanns en härligt varm och humoristisk person med stor självkännedom och en god portion självironi. Hon hade ett varmt hjärta, var full av omsorg och gästfrihet och var nära till både skratt och lättrördhet. Hennes skötsel av maken under dennes långa sjukdomstid var imponerande.
Elisabet var starkt engagerad i Kvinnoförbundet. Hon var ordförande för Högerns kvinnoförening i Karlskoga i många år och för Moderata Kvinnoförbundet i Örebro län. Vid Moderata kvinnoförbundets riksstämma på Billingen 1972 blev Britt Mogård förbundsordförande för Moderata Kvinnoförbundet, Ingegerd Troedsson förste vice ordförande och Elisabet Holm andre vice. 1975 blev Elisabet förste vice ordförande.
Presidierna under Britt Mogårds ordförandetid var kraftfulla och Kvinnoförbundet blev ett målmedvetet och aktivt politiskt förbund. Britt och Elisabet var väl samspelta och mycket goda vänner och det kände vi alla i Kvinnoförbundet. Arbetet för jämställdhet och för fler kvinnor i politiken intensifierades, Aktion MKF sattes igång och man drev på politikens innehåll på de flesta områden. Det var roligt att vara med i Kvinnoförbundets arbete. Aktiviteten var hög, påhitten för att få publicitet var många och skratten likaså!
Ovanstående är en sammanfattning av en artikel som jag skrev till ”Moderata pionjärer. Kvinnor i politiskt arbete 1900 – 2000.” Det är en stor glädje för mig att få skriva om Elisabet. Jag var aktiv inom Moderata Kvinnoförbundet i Örebro län och jag kände alltid att Elisabet stöttade mig inte minst när jag kandiderade till Riksdagen. Detta lärde mig hur viktigt det är att kvinnor som nått en framträdande position uppmuntrar och stöder andra som inte nått lika långt. Jag är övertygad om att Elisabet starkt bidrog till att jag kom in i Moderata Kvinnoförbundets styrelse och sedan blev dess ordförande.