Sällskapet Moderata Kvinnors Historia syfte är att sprida kunskap om moderata kvinnors insatser
och arbete genom tiderna. Vi vill också lyfta fram betydelsen av kvinnliga förebilder. Därför har vi bett några kvinnor som har eller har haft ledande positioner i Moderaterna att berätta för oss om någon eller några kvinnor som varit just deras förebilder? Vi har fått stort gensvar och kommer att löpande lägga ut texter här.
Finns det rent av en gemensam nämnare hos dem, något som gör att somliga kvinnor får större kraft, vågar ta plats och inte backar för konkurrens?
Denna gång får vi läsa Catharina Segersten Larsson, fd landstingsråd (m) i Värmland, som skriver om sin mamma som kvinnlig förebild.
På frågan om jag kunde beskriva vilka förebilder jag haft, kom en rad kvinnor för mig. Flera av Värmlands betydelsefulla moderatkvinnor har det redan skrivits om, som Gullan Lindblad och Birgitta Sjökvist. Utöver dem har det funnits en rad kvinnor som genom sitt engagemang och ideella arbete och inte minst genom stödet av andra kvinnliga kandidater. Detta har varit en förutsättning för att vi idag har många moderat kvinnor i ledande positioner. Dessa kvinnor försvinner oftast i historiebeskrivningen.
Förutom allt stöd som jag personligen fått, har min mamma varit den förebild som både direkt och indirekt varit en förutsättning för mitt politiska engagemang. Genom att fundera och tänka på vem jag är idag har jag alltmer förstått hur mycket mamma påverkat och stöttat mig. I vissa stycken har min mammas stöd varit väldigt tydligt medan annat mer handlat om ett sätt att leva och engagera sig i samhällsfrågor som är viktiga. Som liten ”fostrades” jag in i att delta i ideell verksamhet som Röda Korsets och senare i att arbeta med studiecirklar och andra former av utbildning i samhällsfrågor Medborgarskolans regi. Utbildning och engagemang i internationella- och biståndsfrågor blev därför naturligt för mig tack vare min barndom.
Som tjänsteman på Garphyttan Industrier AB hade mamma en mellanställning i samhället precis som min pappa. Ett bruk var på den tiden, -60 -70-tal, en mycket ”röd” och tuff miljö för andra politiska ställningstaganden än den socialdemokratiska. Trots det, engagerade mamma sig politiskt i Folkpartiet, ett ställningstagande som krävde ett stort mått av mod. Det politiska engagemanget startade först i Tysslinge kommun och sedan i Örebro kommun där hon bland annat blev kommunalråd. Mamma engagerade sig även i kyrkan. Mammas erfarenheter var sedan en bra kunskap när jag senare kampanjade som moderat förtroendevald i de politiskt röda bruksmiljöer som finns i stora delar av Värmland.
Min morfar hade en minst sagt en konservativ syn på hur flickors utbildning skulle se ut, vilket ledde till att mamma inte fick fortsätta att studera vidare efter realexamen. Utbildning generellt var mycket viktigt för mamma. Hon tog t. ex studentexamen ett år efter det jag gjorde det. Något som krävde både vilja och hårt arbete. Morfars begränsning gällde för övrigt inte mammas bröder.
Mammas starka engagemang i Studieförbundet Vuxenskolan inräknade också biståndsprojekt i Tanzania. Vi moderatkvinnor hade Fistulasjukhuset i Etiopien. Min mamma var i många stycken en relativt kompromisslös person, vilket jag till del har ärvt, ett förhållningssätt som har ett pris. Min mamma lärde mig att våga stå för sin åsikt, även om den inte faller alla på läppen. Detta var mycket viktigt för mamma populärt eller inte.
Morfar var som många andra arg över tingens ordning, men gjorde inget för att påverka utvecklingen. Detta var det starkaste argumentet för mamma att verkligen ta ställning och arbeta för förändring. I min familj i vidaste bemärkelse, fanns alla politiska åsikter samtidigt, från vänster till höger. Att diskussionens vågor gick höga utan att alla blev osams är ett viktigt arv för mig. I detta hade mamma en nyckelroll – att kunna skilja på sak och person. Diskussion är en förutsättning för demokratin och demokrati förutsätter respekt för andras åsikter.