Sällskapet Moderata Kvinnors Historia syfte är att sprida kunskap om moderata kvinnors insatser och arbete genom tiderna. Vi vill också lyfta fram betydelsen av kvinnliga förebilder. Därför har vi bett några kvinnor som har eller har haft ledande positioner i Moderaterna att berätta för oss om någon eller några kvinnor som varit just deras förebilder? Vi har fått stort gensvar och kommer att löpande lägga ut texter här.
Finns det rent av en gemensam nämnare hos dem, något som gör att somliga kvinnor får större kraft, vågar ta plats och inte backar för konkurrens?
Denna gång får vi läsa om Anna Hård af Segerstad, Ledamot kommunfullmäktige (m), styrelseledamot Bostad AB Mimer och före detta oppositionsråd Västerås, som berättar om sina kvinnliga förebilder.
Moderatkvinnorna har påbörjat ett projekt om förebilder för att hitta egenskaper, fler förebilder och låta fler kvinnor inom politiken att få synas både som förebilder och skribenter.
En politisk förebild för mig är en person som vågar stå upp för sina åsikter, har modet att utmana sig själv att göra nya saker, står upp för sina principer och/eller värderingar även när det blåser i motvind. Om dessa i sitt utövande också motiverar och inspirerar andra är det en bonus.
Margaret Thatcher, som blev känd som Järnladyn, syntes ofta på TV under min uppväxt då hon var premiärminister för Storbritannien mellan åren 1979–1990. När jag senare blev politisk aktiv och intresserad av ideologier så insåg jag att hon är en förebild. Hon började med att ta en examen. Jobbade inom näringslivet. Hon läste Friedrich Hayeks bok Vägen till träldom. Hon insåg vikten av idéer och att reformer och policy måste vara utredda och långsiktiga. Därför startade hon tillsammans med en partikamrat tankesmedjan Centre for Policy studies. Deras utredningar lade senare grunden för hennes regering. De har sin verksamhet på Tufton Street och arbetar oförtrutet för att främja konservativa idéer och bedriver forskning inom ekonomisk politik, samhällsfrågor och politisk filosofi.
Som premiärminister genomförde hon omfattande liberala ekonomiska reformer som syftade till att minska statens roll och underlätta privatisering, avreglering och marknadsbaserad ekonomi. Thatcher gav själ för sitt smeknamn, hade en utmärkande klädstil och bidrog till att forma den moderna brittiska politiken.
Strax efter valvinsten 2006 fick jag möjlighet att träffa Margaret Thatcher i London tillsammans med ett antal unga politiker från hela världen. Då var det inte jag som fick möjlighet att ställa en fråga till henne – det var förvånande nog hon som ställe en vänlig fråga till mig.
Som internationellt politisk intresserad och nya i den kommunala politiken sökte jag efter någon kvinnlig politiker i USA. Snabbt fick jag upp ögonen för republikanen Lisa Murkowski. Hon hade en snygg hemsida, fanns på flera social media-kanaler och berättade där om vad hon gjorde för sin valkrets Alaska, väljarmöten men även delvis sin fritid. Murkowski har varit medlem av USA:s senat sedan år 2002.
Hon har blivit känd som en politiker som röstar pragmatiskt för Alaska och USA:s bästa på lång sikt. Det har gjort att hon ibland röstat emot sitt parti. Det kan så klart handla om att balansera behoven av energiutvinning med behoven av bevarandet av naturarvet. Murkowski har röstat för initiativ och lagstiftning för ökad jämställdhet och lika möjligheter för kvinnor inom arbetslivet och samhället i stort. Hon har även arbetat för att öka kvinnors representation inom politiken.
Under senare år har hon tagit beslut som uppmärksammats internationellt. Lisa Murkowski var den enda republikanska senatorn som röstade emot tillsättande av Brett Kavanaugh till Högsta domstolen. Det retade upp Donald Trump. Efter stormningen av Capitolium var Murkowski en av sex republikaner som röstade för att en oberoende grupp skulle utreda attacken mot kongressbyggnaden. Och nu senast var hon en av åtta republikaner och 21 demokrater som uppmanar USA att sätta hårt mot hårt till Turkiet för att få igenom Finland och Sverige medlemskap i Nato.
Nationellt så missade Sverige chansen att få Anna Kinberg Batra som statsminister. För mig var hon en partiledare som besökte alla möjliga lokala föreningar och organisationer, var alltid påläst och kvicktänkt. Nu gläds jag varje gång hon deltar i frågesportprogrammet Muren, skriver en eftertänksam artikel i tidningen eller besöker företagare i egenskap av landshövding.

Foto: Per Groth